For syvende år i træk vokser Odder – hvad trækker nye borgere til Odder?
Og vil en Kattegatforbindelsen i stedet skabe fraflytning negativ vækst?

Odder kan prale af den 25. højeste befolkningstilvækst i hele landet, den 6. højeste i Region Midtjylland og  og den  8. højeste i Jylland.
Jyllandsposten giver i ØSTJYLLAND RUNDT d. 9. marts et rids over tal og fakta.
På Odder kommunes hjemmeside fortæller nogle af de nye tilflyttere, hvorfor de netop har valgt Odder. Her kommer et par klip:

“De gode tog og busforbindelser betyder, at vi bruger Aarhus rigtig meget med job i hhv. Skejby og Beder. Et par af børnene dyrker desuden sport i Aarhus. Odder er absolut en perfekt ramme for familielivet. Det bedste ved Odder er nok, at vi som familien får hele pakken. Vi nyder at bo lidt ude på landet, hvor der er rådyr-garanti uden for vinduerne og samtidig glæder vi os over, at være tæt på byen. Kysten, skovene, det kuperede terræn og de snoede veje er nok de største aktiver, når man er en aktiv familie. Hertil kommer det rige foreningsliv, hvor vi bl.a. er begejstret for Gymnastik Odder.” 

“Vi sætter stor pris på både muligheder for fritidsaktiviteter for hele familien, og det liv, som de lokale butikker og øvrige foreninger bidrager med. Vi deltager f.eks. altid i Landmænd kommer til byen, Åben Gård, Odder byfest, Shopping by Night, og Stafet For Livet. Som familie benytter vi i fritiden også de muligheder vi har i byen som bl.a. biograf, svømmehal og skov og strand“.

“Vi var helt afklarede med at vi ville bosætte os syd for Århus. Det betyder meget for os at bo tæt på en by med aktiviteter, naturen og både indkøbsmuligheder og handelsliv. Samtidig vil en af os formentlig forsat skulle pendle til enten Aarhus eller Horsens. For os stod valget derfor imellem Skanderborg og Odder”.

“Vi valgte Odder fordi vi kunne bo tæt på bymidten og med alt fra daginstitutioner, skole, offentlig transport og nu indkøb indenfor gåafstand. Odder ligger skønt med by og natur lige omkring, samt stranden og gårdbutikker tæt ved. Derudover har Odder et bredt udvalg af sportsaktiviteter for børnene, hvor man kan skabe sig et netværk med andre i byen. Derudover er både Aarhus og Horsens kun en kortere køretur væk.”

“Tænk at få lov at bo det sted, hvor man rejser på ferie, tæt på strand og skøn natur, 25 km fra Aarhus C og kun 5 km fra Odder, der har det meste at byde på”. 

“I byen og i den tætteste nærhed findes gårdbutikker, frugtplantage, strand og varierende natur. Området anbefales derfor som et fantastisk godt miljø for familier – og husene kan erhverves til en overkommelig pris”.

“Vi er glade for at bo i Odder, da næsten alt er placeret i en radius af få kilometer. Det gør familielivet let, da man kan nå det meste indenfor kort tid. Uanset om du vil i skoven på gåben eller MBT, om du transporterer dig til skole eller sport – så ja selv en svømmetur ved havet kan nås på under 10 minutter i bil. Når vi er kulturelle bruger vi Horsens og Aarhus – medmindre det er en tur i Biffen … for ja, så er det kun én km 🙂

Det er bemærkelsesværdigt at alle tilflytterne nævner naturen, rådyr, stranden og det nære liv. De er med andre ord, bl.a. flyttet til Odder på grund af naturen, gode faciliteter og landsbyerne i tæt afstand til centrum.
Det fremgår også, at mange pendler eller forventet at komme til at pendle – og at afstandene er OK – og offentlig transport en attraktiv mulighed.
Selv om det kan være svært at konkludere noget som helst ud fra så udtalelser, afspejler det en tendens som Odders politikere nok ikke skal sidde overhørigt. Det som nye tilflyttere lægger vægt på, er noget af det som er i risiko for at forsvinde, hvis fx borgmesteren og Kattegat Komiteen får held med lobbyismen.

Lad os håbe at nye tilflytter og øvrige beboere i Odder sætter natur, kultur og landsbysamfund på dagsordenen til kommunalvalget.
Og lad os håbe at de der bliver valgt vil bevare Odder som det fredelige og skønne sted, som tiltrækker nye tilflytter og skaber vækst.

Birgitte Bjerre
Medlem af foreningen Østjyder mod Kattegatforbindelsen.